Νέα Σειρά Διαδικτυακών Διαλέξεων – Σεμιναρίων με τον καταξιωμένο πιανίστα και καθηγητή Βασίλη Βαρβαρέσο.

…..το παίξιμο του πιάνου δεν είναι πάτημα κουμπιών, αλλά μια περίπλοκη και πανέμορφη χορογραφία των χεριών…

Μετά την επιτυχημένη σειρά διαλέξεων του περασμένου χειμώνα ο Βασίλης Βαρβαρέσος επιστρέφει και πάλι διαδικτυακά στο Χαλκηδόνιο Ωδείο με έναν νέο πολύ ενδιαφέρον κύκλο διαλέξεων – σεμιναρίων που αφορούν πιανίστες, παιδαγωγούς, μουσικούς και μουσικόφιλους κάθε είδους.

Διάλεξη νο. 1 – Σάββατο 23/10/2021 στις 16.00

Η Τέχνη της Ακρόασης 1  ή Γιατί ένα κομμάτι που δεν ακούστηκε ποτέ είναι σα να μην υπάρχει.

Όπου θα προσδιορίσουμε την ακοή ως αίσθηση και ως ευκαιρία καλλιτεχνικής δημιουργίας και θα απαντήσουμε στο ερώτημα που ταλανίζει γενιές Ελλήνων και Ελληνίδων: γιατί η κλασική μουσική ακούγεται τόσο βαρετή;

Διάλεξη νο. 2 – Σάββατο 30/10/2021 στις 16.00

Η Τέχνη της Ακρόασης  2 ή Τι δεν σημαίνει να ακούς τη Μουσική Ως Τέχνη

Όπου το φλέγον ζήτημα της ταξινόμησης των διαφόρων ειδών μουσικής θα λυθεί (επιτέλους) και το μείζον ερώτημα της εποχής μας θα απαντηθεί: η κλασική μουσική είναι, ή δεν είναι καλύτερη απ’ την τραπ;

Διάλεξη νο. 3 – Σάββατο 06/11/2021 στις 16.00 

Η Τέχνη της Ακρόασης 3  ή Η Περίπτωση του Vladimir Horowitz

Δεν έχει όπου. Θα μιλήσουμε για το Vladimir Horowitz. Τι άλλο;

Διάλεξη νο. 4 – Σάββατο 13/11/2021 στις 16.00

Η Τέχνη της Ακρόασης 4 – Blind Wine Tasting

Μπορείτε να καταλάβετε το κρασί 2 ευρώ από το κρασί 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ;
Αυτό. Αλλά όπου κρασί βάλε Μουσική.

Κάθε διάλεξη θα έχει διάρκεια περίπου 2 ωρών κατά τη διάρκεια των οποίων ο Βασίλης Βαρβαρέσος θα αναλύει τα παραπάνω θέματα παράλληλα με παραδείγματα στο πιάνο, ενώ θα έχει και διαδραστικό χαρακτήρα αφού θα απαντά σε ερωτήσεις – απορίες των συμμετεχόντων. Η διεξαγωγή των διαδικτυακών διαλέξεων θα γίνει μέσω zoom και με την αγορά θέσης θα λάβετε το σχετικό link στο email σας.

Κόστος:

Early Bird έως 30 Σεπτεμβρίου 150€ για το σύνολο των τεσσάρων σεμιναρίων (δυνατότητα 3 άτοκων δόσεων με χρήση πιστωτικής κάρτας) (Παρραγγελία)

Από 1 Οκτωβρίου 160€ για το σύνολο των τεσσάρων σεμιναρίων (δυνατότητα 3 άτοκων δόσεων με χρήση πιστωτικής κάρτας) (Παραγγελία)

Για λόγους ασφαλείας και πνευματικών δικαιωμάτων τα σεμινάρια δεν βιντεοσκοπούνται και απαγορεύεται ρητά η κοινοποίηση μέρους ή ολόκληρου του σεμιναρίου χωρίς την προηγούμενη άδεια από την εισηγητή και το Χαλκηδόνιο Ωδείο.

Βασίλης Βαρβαρέσος – Βιογραφικό

“Varvaresos not only has a natural yet finely honed technique, it springs as one with the wide
scope of profound musicianship. Varvaresos engaged his audience with a performance that sizzled from start to finish. ” – New York Concert Review

“What I particularly enjoy is the balance he gets between virtuosity and musicality…whatever
Varvaresos plays, it is always really beautiful” – Cyprien Katsaris, BBC Magazine

Ο Βασίλης Βαρβαρέσος θεωρείται ως ένας από τους πιο ενδιαφέροντες πιανίστες της γενιάς του. Τη σεζόν 2020-2021 ο Βασίλης Βαρβαρέσος συνεργάζεται με τον Κρίστοφ Έσενμπαχ και την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύοντας το 5ο Κοντσέρτο του L. v. Beethoven στο Μέγαρο Αθηνών. Την ερχόμενη σεζόν είναι προσκεκλημένος στο Festival Menuhin του Gstaad, το Festival de Piano a Porrentruy, στο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής της Μάλτας, ενώ κάνει το ντεμπούτο του ως ρεσιταλίστ στη σειρά συναυλίων της Ραδιοφωνίας του Rotterdam, και εμφανίζεται τόσο σε ρεσιτάλ όσο και σε συναυλίες μουσικής δωματίου σε Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο. Συναυλίες που, λόγω της πανδημίας, αναβλήθηκαν συμπεριλαμβάνουν εμφανίσεις με το 3ο Κοντσέρτο του Ραχμάνινωφ, καθώς επίσης το 4ο Κοντσέρτο και τη Χορική Φαντασία του Beethoven, τόσο στο Μέγαρο Αθηνών όσο και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τις προηγούμενες σεζόν εμφανίζεται στα Φεστιβάλ της Pietra Santa μαζί με τον Vadim Repin και τον Boris Berezovsky, στα Φεστιβάλ της Αλικαρνασσού, της Βυρηττού, της Κωνσταντινούπολης, στο Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και στα Sommets Musicaux de Gstaad, στο Φεστιβάλ Chopin του Nohant, και στο Φεστιβάλ Lisztomanias του Chateauroux.

Συνεργάζεται παράλληλα με πλήθος ορχηστρών του εξωτερικού συμπεριλαμβανομένων και την Ορχήστρα Δωματίου της Αγίας Πετρούπολης, την Ορχήστρα του Freiburg, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βασιλείας, την Ορχήστρα Δωματίου της Νορμανδίας, καθώς και τις Κρατικές Ορχήστρες τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και των Αθηνών. Το 2008, εκπροσωπεί την Ελλάδα στην τουρνέ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην Κίνα για τους Εορτασμούς των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Η αγάπη που ο Βασίλης Βαρβαρέσος έχει και για τη μουσική δωματίου φαίνεται από τις συνεργασίες του: παίζει με τους Noé Inui, Leonard Elschenbroich, Γιώργο Δεμερτζή, Henri Demarquette, Michel Dalberto, Nicholas Dautricourt, François Salque, και με το Dudok String Quartet. Ηχογραφεί δίσκους με το Δημήτρη Τηλιακό, το Γιώργο Δεμερτζή, τον Ivan Karizna, το Noé Inui, την Ophélie Gaillard και τον Alexis Kossenko ενώ δημιουργεί το duo Inui-Varvaresos με τον Noé Inui και το σχήμα Fourtissimo με τους πιανίστες Ran Dank, Soyeon Kate Lee και Konstantin Sukhovetsky. Είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου “Up to 8” της Θεσσαλονίκης.

Σε ηλικία 14 ετών ο Βασίλης Βαρβαρέσος κερδίζει το Πρώτο Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό της Young Concert Artists στη Νέα Υόρκη, ο μικρότερος την εποχή εκείνη πιανίστας που έχει κερδίσει ποτέ αυτό το θεσμό. Μετά το ντεμπούτο του στην Ουάσινγκτον σε ηλικία 15 ετών, η καριέρα του του επιτρέπει να εμφανιστεί σε κάποιες από τις μεγαλύτερες αίθουσες τόσο της Αμερικής όσο και της Ευρώπης. Εμφανίζεται ως ρεσιταλιστ στο Zankel Hall του Carnegie Hall, στο Kennedy Center της Ουάσινγκτον, την Morgan Library, το Avery Fisher Hall και το Alice Tully Hall της Νέας Υόρκης, καθώς το Kimmel Center της Φιλαδέλφεια, και το Isabella Gardner Museum της Βοστόνης. Μετά το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall προσκαλείται να εμφανιστεί στο Λευκό Οίκο για τον Πρόεδρο Barrack Obama. Στην Ευρώπη κάνει τα ντεμπούτα του στο Αteneu του Βουκουρεστίου, Salle Gaveau του Παρισίου και Tonhalle της Ζυρίχης,  καθώς και στη Musikverein της Βιέννης και την Concertgebouw του Άμστερνταμ.

Γνήσια εκλεκτικιστής, ο Βασίλης Βαρβαρέσος γράφει επίσης μουσική για σειρά ταινιών, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αφιερωμάτων στον Brancusi και τη Julie Mehretu από την Checkerboard Film Foundation, ενώ συγγράφει ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Claude Debussy και δίνει σειρά masterclass στην California, το Cincinnati και το Charleston των Η.Π.Α.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, ο Βασίλης Βαρβαρέσος ξεκινάει πιάνο σε ηλικία 5 ετών. Σπουδάζει με τη Milena Mollova εως και την ηλικία των 18, όπου και συνεχίζει τις προπτυχιακές, μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές του στην Juilliard School της Νέας Υόρκης με τους Jerome Lowenthal, Veda Kaplinsky και Robert MacDonald. Καλείται να ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών του με το Diplôme d’ Artiste-Interprète στην τάξη του Michel Dalberto.
Ο Βασίλης Βαρβαρέσος έχει κερδίσει το Τρίτο Βραβείο στο Διαγωνισμό Ενέσκου το 2014 καθώς και στο Διαγωνισμό Piano Masters του Μόντε Κάρλο.
Ηχογραφεί για την NAVIS Classics, BIS Records, Aparté Records και Mirare Records. Ο πρώτος του δίσκος με την Aparté, « V for Valse » παίρνει διθυραμβικές κριτικές, με την εφημερίδα Le Figaro να του δίνει πέντε αστέρια.

Τελευταία νέα:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας:

Ακολουθήστε μας:

Pin It on Pinterest