fotopoulosΦλάουτο και Μουσική Δωματίου με τον καταξιωμένο μουσικό και φλαουτίστα Δημήτρη Φωτόπουλο.Για Πληροφορίες-Εγγραφές και Δωρεάν Δοκιμαστικό Μάθημα επικοινωνήστε στα τηλ.2102530080 και 2102856196.

Βιογραφικό

Ο Δημήτρης Φωτόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε φλάουτο στο Ωδείο Αθηνών με τον Ούρς Ρούτιμαν και Ανώτερα θεωρητικά με τον Μ. Παλλάντιο (Ωδείο Αθηνών) και τον Κων. Νόνη (Ωδείο Ορφείο Αθηνών). Από το 1982 και για μια δεκαετία περίπου παράλληλα με την εδώ καλλιτεχνική και διδακτική του δραστηριότητα βρίσκεται συχνά και για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Γαλλία (Νίκαια, Παρίσι, Λυών κλπ) όπου σπουδάζει –μαθητεύει κοντά στον Alain Marion και στην Ida Ribera – και συμπράττει με σημαντικούς καλλιτέχνες σε πολλές συναυλίες με ορχήστρες και σχήματα μουσικής δωματίου.
Στην Ελλάδα πραγματοποιεί πολυάριθμες εμφανίσεις σε όλες σχεδόν τις πόλεις με διαφορετικά και πολλές φορές πρωτότυπα μουσικά σύνολα (Ελληνικό Τρίο, Σύνολο Τετρακτύς, Τρίσημον, σύνολο Πλαγίαυλος, Αιολικές νύξεις κλπ) καλύπτοντας τους περισσότερους συνδυασμούς οργάνων με το φλάουτο καθώς και ένα μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου της Μουσικής Δωματίου. Με το σύνολο «Τετρακτύς» επιχειρείται προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής μουσικής με χρήση πιστών αντιγράφων οργάνων (λύρα, βάρβιτος, σείστρα κλπ) σε σύζευξη με την σύγχρονη ελληνική μουσική. Το σύνολο συνοδεύει τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στα επίσημα ταξίδια του στις διάφορες χώρες (Τσεχία, Ουζμπεκιστάν, Γεωργία κ.α.) και παρουσιάζει τη δουλειά του στους αρχηγούς των κρατών αυτών.
Εμφανίζεται συχνά σαν σολίστ με μεγάλες ή μικρές ορχήστρες. (Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Μουσικά σύνολα ΕΡΤ, Ensemble instrumental et vocal “RES FACTA” του Παρισιού, Ορχήστρα Εγχόρδων του Δήμου Γλυφάδας, Ορχήστρα Κολλεγίου Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, Ορχήστρα «Εναρμόνια», Συμφωνιέττα Αθηνών κ.α.).
Ηχογραφεί έργα Ελλήνων συνθετών και συμμετέχει σε πλήθος δισκογραφικές εκδόσεις. Το 2008 αρχίζει με την υποστήριξη του ιδρύματος «Ι. Φ. Κωστόπουλου» η δισκογραφική καταγραφή και παρουσίαση των πρώτων 5 πρωτότυπων Ελληνικών συνθέσεων για φλάουτο – βιόλα και κιθάρα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια με την προτροπή του Ελληνικού Τρίο. (Π. Αναστασιάδης – βιόλα, Απόλλων Κουσκουμβεκάκης – κιθάρα). Τα έργα των Κ. Κυδωνιάτη, Γ. Διαμαντή, Ε. Κοκκόρη, Μπ. Κανά και Ντ. Κωνσταντινίδη δίνονται στο κοινό και το CD αποσπά διθυραμβικές κριτικές. Οι δημιουργίες αυτές που υπερβαίνουν τις 30 και διαρκώς πληθαίνουν, βρίσκονται σε προοπτική δισκογράφησης και έκδοσης και αποτελούν πλέον ένα νέο ελληνικό ρεπερτόριο.
Συμμετέχει σε πολλά φεστιβάλ, είτε ως διδάσκων, πραγματοποιώντας σεμινάρια ατομικά ή μουσικής δωματίου είτε ως ερμηνευτής (σόλο) ή μέλος συνόλων. Η κρατική τηλεόραση και ραδιόφωνο μεταδίδουν συνεντεύξεις και κάνουν αφιερώματα στη δουλειά του. (ΝΕΤ 2000, εκπομπή : «Μουσική και Μουσικοί»).
Ιδρυτικό μέλος και κορυφαίος φλαουτίστας της ορχήστρας «Εναρμόνια» με την οποία συνεργάστηκε με κορυφαίους Έλληνες και ξένους συνθέτες – Β. Παπαθανασίου, Μίκης Θεοδωράκης, Jean Michel Jarre, Γ. Μαρκόπουλος κλπ. Τον Οκτώβριο του 1998 σε πρώτη εκτέλεση στη Ελλάδα ερμηνεύει ως σολίστ το Adagio για φλάουτο, κλαρινέτο, τρομπέτα και ορχήστρα εγχόρδων και τη Συμφωνιέττα για σόλο φλάουτο, πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων και κρουστών του Μίκη Θεοδωράκη με διευθυντή ορχήστρας τον ίδιο τον συνθέτη.
Για πολλά χρόνια ήταν ο φλαουτίστας της σκηνής «Οπερέτας» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Εμπνευστής και ιδρυτής του μεγάλου διεθνούς φεστιβάλ φλάουτου «Ημέρες Πλαγίαυλου / Flutemeetings» που τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται στην πόλη της Λάρισας και θεωρείται πλέον παγκοσμίως κορυφαίο γεγονός στην φλαουτιστική κοινότητα.
Έγραψε μουσική για κινηματογράφο, δοκίμια, κυρίως ταινίες μικρού μήκους. Η μουσική που έγραψε για την ταινία «Στογγυλώ» του Μιχάλη Αναστασίου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1987 παρά το γεγονός ότι η κατηγορία στη οποία διαγωνίστηκε αυτή, δεν προέβλεπε βραβείο μουσικής, απέσπασε κατ’ εξαίρεση τιμητικό έπαινο ύστερα από πρόταση του Μάνου Χατζιδάκι που ήταν μέλος στις κριτικές επιτροπές τη χρονιά εκείνη.
Η διδακτική του δραστηριότητα ξεκινάει από τα πρώτα χρόνια της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Δείχνοντας μια ιδιαίτερη έφεση και αγάπη στη διδασκαλία στην προετοιμασία και στη μόρφωση των νέων μουσικών συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα μουσικά ιδρύματα της χώρας μας όπου εκπαιδεύει πολλές νέες και νέους φλαουτίστες οι περισσότεροι των οποίων ακολουθούν μια επιτυχημένη και αξιόλογη καλλιτεχνική διαδρομή. Ειδικευμένος στη Μουσική Δωματίου δημιούργησε αξιόλογες τάξεις όπου δίδαξε πολυάριθμα μικρά σύνολα καθώς και ορχήστρες δωματίου. Διετέλεσε για πολλά χρόνια μέλος της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού για την επιλογή νέων Ελλήνων μουσικών στην Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και μέλος του Δ. Σ. του Εθνικού Συμβούλιου Μουσικής (Ελληνικό τμήμα του Συμβούλιου Μουσικής της ΟΥΝΕΣΚΟ).

Εγγραφείτε στο Newsletter μας:

Ακολουθήστε μας:

Pin It on Pinterest