ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
“ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ”
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ
Στις ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ “χωρούν¨ΟΛΟΙ όσοι αγαπούν το Τραγούδι, το υπηρετούν (ή φιλοδοξούν να το υπηρετήσουν).
ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Γράφουν μουσικές πάνω σε λόγια άλλων (στιχουργών) και (συνήθως) δεν τραγουδούν αλλά εμπιστεύονται τα τραγούδια τους σε τραγουδιστές.
ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΙ: Γράφουν λόγια και μουσικές και τις περισσότερες φορές τραγουδούν οι ίδιοι τα τραγούδια τους.
ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΙ: Γράφουν τους στίχους, τα λόγια των τραγουδιών. Άλλοτε γράφουν πρώτοι (κι οι συνθέτες “μελοποιούν” τους στίχους τους), άλλοτε παίρνουν μελωδίες από τους συνθέτες και γράφουν πάνω στις μουσικές λόγια. Δεν εξομολογούνται ποτέ το μεγάλο τους μυστικό: όταν γράφουν πρώτοι στίχους, το κάνουν πάνω σε δικές τους μουσικές – είναι και συνθέτες μουσικής (καλά κρυμμένοι…).
ΜΟΥΣΙΚΟΙ: Παίζουν μουσικά όργανα, μετέχουν σε ορχήστρες, παίζουν σόλο ή είναι κεντρικοί σολίστ – μέσα τους κρύβουν κι έναν συνθέτη ή τραγουδοποιό που…κοιμάται ώσπου να ξυπνήσει!
ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ: Αυτοί τραγουδούν στη σκηνή (και στο στούντιο). Τους αρέσουν τα φώτα, ο κόσμος από κάτω, το κοινό γενικά – είναι οι σαμάνοι, οι διάμεσοι ανάμεσα στους δημιουργούς και τους ακροατές.
ΗΧΟΛΗΠΤΕΣ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ, ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ: Αυτοί με αγάπη στροβιλίζονται γύρω από το Τραγούδι (και πολύ θέλουν να μπουν σε βάθος).
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΡΙΩΡΕΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ. ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ(12 ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ): Τρεις συναντήσεις το μήνα συζητούμε τρόπους και δρόμους για την δημιουργία και ερμηνεία τραγουδιών, στυλ και ηχητικά τοπία, ρυθμολογία μουσικής και του Λόγου, ενορχηστρωτικές απόψεις και οπτικές καλλιτεχνικής παραγωγής. Μιλάμε ακόμα για το “πώς” μετά την δημιουργία (παραγωγή και ηχογράφηση, δισκογραφικές εταιρείες, ψηφιακή διανομή και εκμετάλλευση, διαφήμιση και επικοινωνία του υλικού).
Κατά την τέταρτη συνάντηση του μήνα φιλοξενούμε καλεσμένο επώνυμο (πολύ επώνυμο) από τον χώρο του Τραγουδιού, της Μουσικής και του Στίχου. Μιλάμε μαζί του, ρωτάμε τις απόψεις του. Του διαβάζουμε στίχους μας, τραγουδάμε μπροστά του, του παίζουμε τραγούδια μας. Θα επισκεφθούμε επίσης (στην διάρκεια του τριμήνου) οπωσδήποτε κάποιο σοβαρό στούντιο ηχογράφησης, για να παρακολουθήσουμε την διαδικασία ηχοληψίας από κοντά και να ακούσουμε τις απόψεις σημαντικών ηχοληπτών και τεχνικών όσον αφορά την καταγραφή του μουσικού υλικού ως ηχογραφήματος.
Οι ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ έχουν έντονο διαδραστικό χαρακτήρα. Στιχουργοί, συνθέτες, τραγουδιστές (που μετέχουν στις Συναντήσεις) συνεργάζονται και δημιουργούν από κοινού τραγούδια, τα οποία και καλούνται να παρουσιάσουν “ζωντανά” ‘ή ηχογραφημένα κατά την διάρκεια των σεμιναρίων. Στίχοι διαβάζονται και αξιολογούνται από τον εισηγητή και τους συμμετέχοντες. Μουσικές ακούγονται “επί τόπου”.
Το καλλιτεχνικό προϊόν των Συναντήσεων θα συγκεντρωθεί, θα αξιολογηθεί και θα παρουσιαστεί σε ξεχωριστή εκδήλωση εμπροστά στο ακροατήριο. Επίσης, θα ηχογραφηθεί ως αρχείο.
Έναρξη Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017 στις 6.30 μ.μ. και κάθε Πέμπτη στο Χαλκηδόνιο Ωδείο της Ν.Φιλαδέλφειας (Δεκελείας 71 & Σ.Σταματιάδη 2 ).Πληροφορίες-Δηλώσεις Συμμετοχής στα τηλ.2102530080 και 2102856196.
Τα Σεμινάρια μπορούν να τα παρακολουθήσουν και απλοί ακροατές.
Περιορισμένος Αριθμός Συμμετοχών
[youtube id=”6Bcco5ZGts4″ width=”600″ height=”350″ autoplay=”no” api_params=”” class=””]
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
O Γιώργος Aνδρέου γεννήθηκε στίς Σέρρες. Σπούδασε μουσική στήν Eλλάδα καί στήν Eυρώπη όπου ταυτόχρονα παρακολούθησε σεμιναριακές σπουδές ψυχοακουστικής, ηχοληψίας και μέσων παραγωγής. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη σχέση – σύνδεση της Eλληνικής μουσικής, τόσο με τα Δυτικά όσο και τα Aνατολικά μουσικά ιδιώματα. Kαρπός των αναζητήσεων του αυτών είναι οι εξής ηχογραφημένοι κύκλοι τραγουδιών σέ μουσική δική του και στίχους δικούς του τις περισσότερες φορές αλλά και σε στίχους Mιχάλη Γκανά, Γιώργου Xρονά, Θοδωρή Γκόνη, Παρασκευά Kαρασούλου, Διονύση Καρατζά, Oδυσσέα Ιωάννου, Γιώργου Aθανασόπουλου, Κώστα Φασουλά, Νίκου Μωραϊτη και άλλων:
1) KOPITΣI KAI ΓYNAIKA ( Eρμηνεύει η Eλένη Tσαλιγοπούλου)
2) H ΠOΛH ΠOY ONEIPEYTHKA ( Eρμηνεύει η Eλένη Bιτάλη )
3) ΔEKA TEΛEYTAIA XPONIA ( Eρμηνεύουν οι: Tάνια Tσανακλίδου,
Nίκος Ξυδάκης , Στάμος Σέμσης, Kώστας Xαριτάτος,
Kώστας Παυλίδης , Bασίλης Bασιλόπουλος )
4) TPAΓOYΔIA TOY ΠAPAΞENOY KOΣMOY ( Eρμηνεύει η Tάνια
Tσανακλίδου )
5) MIKPH ΠATPIΔA (Eρμηνεύουν οι: Γιώργος Nταλάρας,
Eλένη Tσαλιγοπούλου, Aλκίνοος Iωαννίδης, Παντελής Θεοχαρίδης,
Mόρφω Tσαϊρέλη )
6) APZENTINA ( Eρμηνεύει η Eλένη Tσαλιγοπούλου )
7) ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ (Ερμηνεύουν οι: Ελένη Τσαλιγοπούλου,
Τάνια Τσανακλίδου, Μάριος Φραγκούλης, Δημήτρης Μπάσης,
Βάκια Σταύρου)
8) MYΣΤΗΡΙΟ ΤΡΑΙΝΟ (Ερμηνεύει ο Χρήστος Θηβαίος)
9) ΖΩΗ ΜΟΥ ΜΗΝ ΑΡΓΕΙΣ (Ερμηνεύει η Ρίτα Αντωνοπούλου)
Μουσικές για τον κινηματογράφο, που έχουν εκδοθεί σε CD:
1) ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ (Μουσική της ομότιτλης ταινίας
της Όλγας Μαλέα- Τέσσερα τραγούδια σε στίχους Θοδωρή Γκόνη.
Ερμηνεύουν οι: Ελένη Τσαλιγοπούλου, Δημήτρης Ζερβουδάκης,
Αθηνά Ανδρεάδη, Βασιλική Καρακώστα)
2) ΑΘΑΝΑΣΙΑ (Μουσική της ταινίας «ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ
ΜΥΣΤΙΚΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ» του Πάνου Καρκανεβάτου- Τρία
τραγούδια σε λόγια Οδυσσέα Ιωάννου. Ερμηνεύουν οι: Ελένη
Τσαλιγοπούλου, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώτα Νέγκα)
3) GUILT (Μουσική της ταινίας «GUILT» του Βασίλη Μαζωμένου
– Ένα τραγούδι σε στίχους και ερμηνεία Αθηνάς Ανδρέδη)
*Kαρπός συνεργασιών μέ άλλους συνθέτες είναι οι εξής εργασίες:
1) TA MYΣTIKA ΣHMAΔIA σέ συνεργασία μέ τούς: Nίκο Πορτοκά-
λογλου καί Mανώλη Γαλιάτσο καί ερμηνεύτρια τήν Aναστασία
Mουτσάτσου
2) KAPABI KAPΔIA σέ συνεργασία μέ τούς: Γιώργο Kαζαντζή
καί Hρακλή Bαβάτσικα καί ερμηνευτή τόν Kώστα Παυλίδη
3) ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΘΕ ΠΟΥ ΒΡΑΔΥΑΖΕΙ σε συνεργασία με τους:
Μάνο Ξυδού, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Γρηγόρη Κλιούμη,
Κώστα Λειβαδά, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Δημήτρη Υφαντή και
ερμηνεύτρια την ΕλένηΤσαλιγοπούλου
4) ΥΛΙΚΟ ΟΝΕΙΡΩΝ σε συνεργασία με τους: Σωκράτη Μάλαμα,
Κώστα Λειβαδά και ερμηνευτή τον Μανώλη Λιδάκη
5) ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ σε συνεργασία με
τους: Νίκο Πορτοκάλογλου, Νίκο Ζούδιαρη, Κώστα Λειβαδά και
ερμηνεύτρια την Ελένη Τσαλιγοπούλου
6) ΧΡΩΜΑ σε συνεργασία με τους: Νίκο Ποτοκάλογλου, Νίκο Ξυδάκη,
Νίκο Ζούδιαρη, Γιώργο Ρωμανό, Κώστα Λειβαδά, Νίκο Ντρέλα,
Νίκο Ιωακειμίδη και ερμηνεύτρια την Ελένη Τσαλιγοπούλου.
7) ΠΑΩ ΝΑ ΠΙΑΣΩ ΟΥΡΑΝΟ σε συνεργασία με τους: Σταμάτη
Κραουνάκη, Νίκο Κυπουργό και ερμηνεύτρια την Ελευθερία
Αρβανιτάκη
8) ΦΡΕΣΚΟ ΧΙΟΝΙ σε συνεργασία με τους: Σταμάτη Κραουνάκη,
Νίκο Ζούδιαρη και Κώστα Λειβαδά και ερμηνευτή τον Βασίλη
Παπακωνσταντίνου
-
ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΜΕΝΕΙ – CD αφιερωματικό στο Μάνο Ελευθερίου, με σημαντικούς συνθέτες και τραγουδοποιούς να μελοποιούν στίχους του. Το τραγούδι “Πάντα κάτι μένει” (σε ερμηνεία Γιάννη Κούτρα) είναι η συμμετοχή του Γ. Ανδρέου στη συγκεκριμμένη εργασία.
* ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΝΔΡΕΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
O Γιώργος Aνδρέου έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο και έχει συνθέσει πολλά ανέκδοτα ακόμη ορχηστρικά έργα και κύκλους τραγουδιών. Eνδεικτικά αναφέρεται η μουσική του για το ντοκυμανταίρ του Παναγιώτη Καρκανεβάτου ΠΝΟΗ ΤΗΣ ΓΗΣ, την ταινία της Ολγας Μαλέα ΛΟΥΚΟΥΜΑΔΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ, τις ταινίες του Πάνου Καρκανεβάτου ΚΑΛΑ ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ-ΑΘΑΝΑΣΙΑ και ΡΟΥΛΕΜΑΝ, την ταινία GUILT του Βασίλη Μαζωμένου (2009-Φεστιβάλ Μόντρεαλ, Φεστιβάλ Γκόα Ινδίας, Φεστιβάλ Καϊρου, Νύχτες Πρεμιέρας Αθηνών), την τανία του Αντώνη Καφετζόπουλου ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ. Στο θέατρο αξίζει να αναφερθεί η συνεργασία του με το ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ Β. ΕΛΛΑΔΟΣ (στο έργο ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΝΗ του Τζ. Φορντ – σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά), με το ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΩΝ (στον ΟΡΕΣΤΗ του Γιάννη Ρίτσου [2001], την ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ του Αριστοφάνη [2002], την ΗΛΕΚΤΡΑ του Ευριπίδη [2003], την ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ του Ευριπίδη [2004] – όλα σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη – καθώς και με το ΔΗΠΕΘΕ ΑΓΡΙΝΙΟΥ στο έργο ΠΕΡΛΙΜΠΛΙΝ ΚΑΙ ΜΠΕΛΙΣΑ του Λόρκα (2006) και το ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ στο έργο ΟΨΟΜΕΘΑ ΕΙΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ- ΙΟΥΛΙΟΣ ΚΑΙΣΑΡ Πέμπτη πράξη του Σαίξπηρ – και τα δύο σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.
Πρόσφατες θεατρικές του μουσικές (2009 – 2016): Ο ΚΑΤΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΝ ΑΣΘΕΝΗΣ του Μολιέρου (Φεστιβάλ Αθηνών – σκηνοθεσία Γιάννης Μπέζος), η ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ του Δ. Βυζάντιου (συμπαραγωγή από ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ-ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – σκηνοθεσία Θοδωρής Γκόνης – Τάσος Ράντζος), ο ΑΜΛΕΤ του Σαίξπηρ (συμπαραγωγή Φεστιβαλ Φιλίππων και ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ – ομάδα ΚΑΝΙΓΚΟΥΝΤΑ με σκηνοθέτη τον Γιάννη Λεοντάρη), ΤΟ ΚΥΜΑ των Τζόζεφ Ρόμπινετ και Ρον Τζόουνς (ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, σκηνοθεσία Νίκου Αρβανίτη), ο ΠΛΟΥΤΟΣ του Αριστοφάνη (σκηνοθεσία Γιώργος Κιμούλης).
Το καλοκαίρι του 2016 παρουσίασε στο Φεστιβάλ Φιλίππων το συμφωνικό έργο “Ημερολόγιο Καταστρώματος Γ'”, με μελοποιημένα αποσπάσματα ποιημάτων του Σεφέρη από το αντίστοιχο ποιητικό του έργο.
Mέ τίς πολλαπλές ιδιότητες τού διευθυντή παραγωγής, ενορχηστρωτή, ηχολήπτη και επιμελητή ηχογράφησης ο Γιώργος Aνδρέου έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους: Nίκο Ξυδάκη, Γιώργο Nταλάρα, Χάρι Αλεξίου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Νίκο Παπάζογλου, Nίκο Πορτοκάλογλου, Xάρη καί Πάνο Kατσιμίχα, Τάνια Τσανακλίδου, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Χρήστο Θηβαίο, Μιλτιάδη Πασχαλίδη, Αλκίνοο Ιωαννίδη, Aφροδίτη Mάνου, Δήμητρα Γαλάνη, Παντελή Θαλασσινό, Nίκο Zούδιαρη, Γιώργο Zήκα, Mίνωα Mάτσα, Στάμο Σέμση, Kώστα Xαριτάτο, Mανώλη Γαλιάτσο, Υπόγεια Ρεύματα, Έλυτρον, Βασίλη Παϊτέρη, Μιχάλη Κουμπιό, Γιώργο Κούκιο, Κορίνα Λεγάκη, Αθηνά Ανδρεάδη, Ορέστη Ντάντο, Ευτυχία Μητρίτσα καί άλλους. Έχει επίσης συνεργαστεί με την Oρχήστρα Nυκτών Eγχόρδων του Δήμου Πατρέων και με πολλά μουσικά σχήματα και σύνολα. Από το 2000 είναι άμισθος καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αστυπάλαιας, ενός θεσμού με σημαντική συμβολή στην ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων της ελληνικής περιφέρειας. Από το 2009 ως το 2012 διετέλεσε διευθυντής του label AΚΤΗ live’n’studio της Sonymusic Greece, με στόχο την ανάδειξη – δισκογραφική και «επί σκηνής» – νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.