Σεμινάριο Παραδοσιακού Τραγουδιού με τη Νεκταρία Καραντζή

Ακολουθώντας τη μέθοδο διδασκαλίας του κορυφαίου ερμηνευτή και δασκάλου της Ελληνικής Παράδοσης Χρόνη Αηδονίδη, κοντά στον οποίο μαθήτευσε επί σειρά ετών, η Νεκταρία Καραντζή, μία από τις σημαντικότερες φωνές του αρχέγονου παραδοσιακού και του ιερού μέλους ανά τον κόσμο, θα πραγματοποιήσει τριήμερο Σεμινάριο παραδοσιακούNektaria Karantzi τραγουδιού, την Παρασκευή 5, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Μαΐου, στο Χαλκηδόνειο Ωδείο της Μεταμόρφωσης (Σολωμού 56).

Η Νεκταρία Καραντζή έχει αναγνωριστεί από τον διεθνή Τύπο ως μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του ιερού μέλους και της αρχέγονης παράδοσης. Έχει παρουσιάσει σεμινάρια βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής σε κάποια από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά και μουσικά κέντρα του κόσμου, όπως η Ακαδημία Λιστ στην Ουγγαρία, το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία, το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο στην Ισπανία κ.α.

Πρόκειται για τη μοναδική Ελληνίδα υμνωδό που έχει καταγράψει δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από 14 ετών και ενεργή ψαλτική παρουσία από 9 ετών και που έχει διαδώσει, ως Ελληνίδα γυναίκα υμνωδός, τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική αλλά και την ελληνική αρχέγονη παράδοση εκτός των Ελληνικών συνόρων. Στις καλλιτεχνικές εμφνανίσεις της, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσιάζει προγράμματα στα οποία οι Ελληνικοί βυζαντινοί ύμνοι και τα ορθόδοξα θρησκευτικά μέλη σε άλλες γλώσσες (Ρουμανικά, Ρωσικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αραβικά, Αραμαϊκά κ.α.) συναντούν αρχέγονες παραδοσιακές μελωδίες της Μεσογείου. Στο ρεπερτόριό της, ιδιαίτερη θέση έχει η ερμηνεία των αργών καθιστικών και μελισματικών μελών της Ανατολική Θράκης, αλλά και τα τραγούδια της Βόρειας και Δυτικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και της Μακεδονίας.

Το Σεμινάριο Παραδοσιακού τραγουδιού που θα πραγματοποιήσει στο Χαλκηδόνιο Ωδείο μπορούν να παρακολουθήσουν ενεργοί συμμετέχοντες και ακροατές.

Ενεργοί Συμμετέχοντες (Ερμηνεία 2 παραδοσιακών τραγουδιών: ένα ελεύθερης επιλογής και ένα από την περιοχή της Θράκης ή της Μικράς Ασίας ή της Μακεδονίας. Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν σε ομαδικά τμήματα με τη Νεκταρία Καραντζή. Δυνατότητα παρακολούθησης του τριήμερου σεμιναρίου ως ακροατές)

Ακροατές (Δυνατότητα παρακολούθησης του τριήμερου σεμιναρίου ως ακροατές)

Ο σπουδαστής που θα διακριθεί στο σεμινάριο θα έχει την ευκαιρία της εμπειρίας επί σκηνής με σολιστική συμμετοχή σε συναυλία της Νεκταρίας Καραντζή, κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2017-2018.

Πληροφορίες-Δηλώσεις Συμμετοχών στα τηλ.2102530080 και 2102856196 και από τη φόρμα επικοινωνίας

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ

 

Νεκταρία Καραντζή.

Η φωνή της έχει συνδυαστεί κυρίως με την βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και το ορθόδοξο ιερό μέλος ανά τον κόσμο και έχει αναγνωριστεί ως μία από τις σημαντικότερες φωνές του θρησκευτικού μέλους. Πρόκειται για τη μοναδική Ελληνίδα υμνωδό που έχει καταγράψει δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από 14 ετών και ενεργό δράση στα ψαλτήρια εκκλησιών από 9 ετών και που έχει διαδώσει, ως Ελληνίδα γυναίκα υμνωδός, τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική εκτός των Ελληνικών συνόρων. Μέσα από καλλιτεχνικές εμφανίσεις σε συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζει προγράμματα στα οποία οι Ελληνικοί βυζαντινοί ύμνοι και τα ορθόδοξα θρησκευτικά μέλη σε γλώσσες όπως: Ρουμανικά, Ρωσικά, Γαλλικά, Ιταλικά, αλλά και τη γλώσσα του Χριστού, τα Αραμαϊκά, συναντούν αρχέγονες παραδοσιακές μελωδίες της Μεσογείου. Ο διεθνής τύπος την έχει χαρακτηρίσει ως «ιδανική γυναίκα υμνωδό του ιερού και αρχέγονου μέλους».

Οι πρώτες της ηχογραφήσεις ήταν πλάι στη φωνή του Όσιου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβητου, με την παρότρυνση του οποίου ακολούθησε από την παιδική της ηλικία τη σπουδή της ψαλτικής τέχνης και την άσκησή της στο αναλόγιο. Έχει ψάλλει επί πολλά χρόνια, από 9 ετών, στα αναλόγια του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Μαλακάσας, του Ι.Η. «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος» στο Μήλεσι Ωρωπού (Μοναστήρι του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβήτου), στον Ι.Ν. Παναγίας, «Ρόδον το Αμάραντον» στον Πειραιά κ.α. Ολοκλήρωσε τη μαθητεία της στη Βυζαντινή Μουσική, λαμβάνοντας Δίπλωμα με βαθμό άριστα με διάκριση, από τη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, με Δάσκαλο κυρίως τον Δημήτρη Βερύκιο. Μαθήτευσε επίσης στο παραδοσιακό τραγούδι κοντά στον Χρόνη Αηδονίδη, λαμβάνοντας μέρος, επί σειρά ετών, σε συναυλίες και δισκογραφία του κορυφαίου Δασκάλου και ενός από τους σημαντικότερους ζωντανούς θρύλους της Παράδοσης. Κορυφαία στιγμή στην καριέρα της υπήρξε η συνεργασία της με τον διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο, σε ένα καλλιτεχνικό συνδυασμό εμπνευσμένο από τους βυζαντινούς ύμνους, που συνδέει Δύση και Ανατολή και κυκλοφορεί δισκογραφικά διεθνώς. Οι δύο καλλιτέχνες ταξίδεψαν τη συνεργασία τους για τρία χρόνια σε μεγάλες ευρωπαϊκές περιοδείες, αποσπώντας θερμή ανταπόκριση από κοινό και κριτικούς.

Σημαντικές στιγμές στην πορεία της υπήρξαν επίσης οι προσκλήσεις από την περίφημη Ακαδημία Λιστ στην Ουγγαρία, από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στη Γαλλία και από το Πανεπιστήμιο του Οβιέδο στην Ισπανία, για να παρουσιάσει εισηγήσεις για τη βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική σε master class. Έχει παρουσιάσει συναυλίες βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής σε χώρες, όπως: Γαλλία, Ουγγαρία, Σερβία, Τουρκία, Σκόπια, Βουλγαρία, Μολδαβία, Εσθονία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία, Ελβετία, Δανία, Νορβηγία, Ιρλανδία κ.α. Έχει συνεργαστεί με την κορυφαία παραδοσιακή ερμηνεύτρια της Ουγγαρίας Marta Sebestyen, την Υμνωδό Sister Kassiani, όπως και με την διακεκριμένη ανδρική χορωδία θρησκευτικού μέλους του Αγίου Ευφραίμ St Efraim male choir”, υπο τη διεύθυνση του Tamas Bubno και την Ελβετική χορωδία θρησκευτικού μέλος Choeur Yaroslavl, υπό τη διεύθυνση του Yan Greppin. Επιμελήθηκε επίσης τη μουσική στην πολυβραβευμένη σερβική ταινία Isceljenje” (The Healing), παραγ. 2014. Η δισκογραφία της κυκλοφορεί διεθνώς. Ανήκει στο δισκογραφικό δυναμικό της MSO Sacra Records, ενώ έχει συνεργαστεί επίσης, μεταξύ άλλων, με την ουγγρική BMC. Αξιοσημείωτη είναι η σειρά δισκογραφικών εκδόσεων του Ιερού Ησυχαστηρίου «Η Μεταμορφωσις του Σωτήρος» στις οποίες συνοδεύει ως παιδί, τη φωνή του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβήτου. Κάποια επίσης από τα πιο επιτυχημένα δισκογραφικά άλμπουμ είναι οι δίσκοι «Όταν οι δρόμοι συναντιούνται» και «Επικράνθη», όπου συμπράττει με τον Χρόνη Αηδονίδη, ο δίσκος «Ύμνοι και Τραγούδια για την Παναγιά» έκδοσης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος και η πρόσφατη διεθνής κυκλοφορία «Eleison», μαζί με τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο, η οποία έχει αποσπάσει σημαντικές κριτικές από τα διεθνή Μέσα.


Είναι επίτιμη πρόεδρος του «Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών», ενώ έχει τιμηθεί για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική, μεταξύ άλλων, από τον χώρο των Ιεροψαλτών, μέσω της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας – Ινστιτούτου Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής και του περιοδικού «Το Ψαλτήρι».

Είναι Δρ Νομικής, με μεταπτυχιακές σπουδές σε Ποινικό Δίκαιο, Εγκληματολογία και Εκκλησιαστικό Δίκαιο. Υπήρξε συνεργάτης του Τομέα Ποινικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών, των δικηγορικών γραφείων του τ. Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς και Προέδρου του Ταμείου Νομικών κ. Βασίλειου Βενέτη και του Ποινικολόγου κ. Πλάτωνα Νιάδη και επιμελήτρια ύλης του Νομικού Περιοδικού «Ποινικά Χρονικά» των εκδόσεων Π. Σάκκουλα. Είναι επίσης η Πρόεδρος της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία ιδρύθηκε από τον βιρτουόζο πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο Βασίλη Τσαμπρόπουλο και τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.